C Vitamini Kaynakları

Soğuk havalarla birlikte bağışıklık sistemimizin de zayıflaması kaçınılmaz hale gelmektedir. Hastalıklardan korunmak ve bağışıklığımızı güçlendirmek için C vitamini içeren besinleri tüketmek faydalı olacaktır. Bazı meyvelerde ve sebzelerde bulunan bu vitaminin sağlığa faydaları ve nelerde bulunur, haydi birlikte inceleyelim.

Güçlü bir antioksidandır

Meme kanseri ve güneş ışınlarının oluşturduğu deri kanserlerinin gelişimini yavaşlatır. Antioksidan bir vitamindir.

Demir emilimini arttırır

Vücudumuzda kan yapımı için gerekli olan demir ve folik asidin kana geçmesini kolaylaştırır ve kullanımını arttırır. Böylelikle kansızlığı önler.

Bağışıklığı güçlendirir

Zehirlenmeler ve ateşli hastalıklarda vücudu koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir vitamindir.

Kollajen sentezinde rol oynar

C vitamini kollajen sentezinde rol oynayarak bağ dokularını bir arada tutar.

C Vitamini Kaynakları

  1. Limon: 1 orta boy limonda 35-50 mg C vitamini bulunur.
  2. Çilek: 1/2 su bardağı çilekte 70-80 mg C vitamini bulunur.
  3. Portakal: 1 orta boy portakalda 75-100 mg C vitamini bulunur.
  4. Yeşil Sivri Biber: 3-5 adet yeşil biberde 30-50 mg C vitamini bulunur.
  5. Lahana: 1 tabak lahana salatası veya yemeğinde 43-65 mg C vitamini bulunur.
  6. Karnabahar: 1 tabak karnabahar yemeğinde 80-120 mg C vitamini bulunur.
  7. Greyfurt: 1 orta boy greyfurtta 80-120 mg C vitamini bulunur.
  8. Ispanak: 1 tabak ıspanak yemeğinde 75-100 mg C vitamini bulunur.

*Günlük C vitamini ihtiyacımız 75-90 mg’dır. Fakat bu ihtiyaç çocukluk çağında, hamilelikte, emziklilikte, ateşli hastalık döneminde artar.

**C vitamini kaynağı sebzeler bol suda pişirilirse vitamin suda kolayca eridiğinden pişme suyuna geçer. Bu su atılırsa çiğ sebzede bulunan vitaminin %50 – %80’i kayıp olabilir. Sebze ve meyveler kesildikten sonra veya pişirildikten sonra bekletilirse yine vitamin kayıpları olur.

***Sebzeler pişirileceği zaman ayıklanır ve kesilir kesilmez kaynar suya atılarak veya susuz olarak kısa sürede pişirilip suyu yenirse çok az vitamin kaybı olur.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir