Bitki çaylarının uykusuzluk, hazımsızlık, bağışıklık güçlendirici ve ödem atımı gibi bir çok duruma iyi geldiğini biliyor muydunuz? Çay aslında bilinen en eski ve en basit ilaç uygulama şekillerinden biridir. Bitkilerin sıcak su ile demlenip, insanların kendilerini daha iyi hissetmek ya da hastalıklarını tedavi etmek için binlerce yıldır kullandıkları yöntemlerden biridir. Haydi hep birlikte gün içerisinde içtiğiniz bitki çaylarının neye iyi geldiğini inceleyelim.
EKİNEZYA
Faydaları: Ekinezya çayı, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu hastalıklarından korunmak ve tedaviye yardımcı olmak amacıyla en çok yararlanılan bitkisel ürünlerden biridir. Aynı zamanda uçuk virüsü gibi bazı virüsleri öldürücü etkisi bulunmaktadır.
Nasıl Tüketmeli: Günde 5-6 defa sıcak su içerisinde 10-15 dakika demlenmesinden sonra içilmesi önerilmektedir. Bir büyük fincan için 0.5-1 gram bitki yeterlidir.
IHLAMUR
Faydaları: Ihlamur çayı, öksürük şikayetlerinin hafifletilmesinde etkilidir. İltihap giderici, ağrı kesici ve balgam söktürücü özelliği vardır. Soğuk algınlıkları şikayetlerini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Nasıl Tüketmeli: 2 gram kurutulmuş ıhlamur üzerine kaynamış su ekledikten 15 dakika sonra içilir. Gün içerisinde bir kaç defa uygulanarak tekrarlanabilir.
KUŞBURNU
Faydaları: Kuşburnu çayı, yüksek C vitamini içeriği sayesinde grip, nezle gibi enfeksiyonlu hastalıklarda kullanılmaktadır. Böbrek taşı düşürmeye yardımcıdır. Romatizma ve gut gibi gibi inflamatuar hastalıklarda etkilidir. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücü ve hafif müshil etkilerinin yanında ödem atıcı etkisi vardır.
Nasıl Tüketmeli: Günde 3 defa, 2 gram kuşburnu üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 10-15 dakika demlendikten sonra içilir. Yemeklerden 30 dakika sonra içilmesi önerilir.
LAVANTA
Faydaları: Lavanta çayı, gerginlik, endişe ve uyku sorunlarına iyi gelir. Buna ek olarak hazımsızlık ve iştah kaybında etkilidir. Gaz giderici özelliği vardır.
Nasıl Tüketmeli: Uyumadan önce parçalanmış bitki üzerine kaynatılmış su ilave edilip kapaklı fincan içerisinde 10 dakika demlendikten sonra içilir. Bitkinin miktarı kişinin tercihine göre 1-2 gram olabilir.
MELİSA
Faydaları: Melisa çayı, hafif yatıştırıcı etkisi sayesinde sinirsel kaynaklı uyku sorunları, huzursuzluk şikayetlerine iyi gelir.
Nasıl Tüketmeli: Günde 3-4 defa 1.5 gram yaprak üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilerek kapaklı bir fincanda 10 dakika demlenerek içilir.
PAPATYA
Faydaları: Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık ve şişkinlik durumlarında etkilidir. Hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkisi nedeniyle rahat uyumayı sağlar.
Nasıl Tüketmeli: Bir fincan kaynatılmış su içerisine 2 gram papatya çiçeği daldırılır. Bardağın üzeri kapatılarak 5-10 dakika demlenmeye bırakılır ve içilir. Günde 3-4 defa yemeklerden sonra içilir.
REZENE
Faydaları: Rezene çayı, mide ve bağırsak hareketlerini arttırır, gaz ve spazm giderir. Soğuk algınlıklarında boğaz ağrısına iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği vardır. Emziren annelerde süt miktarını arttırmaktadır.
Nasıl Tüketmeli: 1.5 gram parçalanmış tohum üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edildikten sonra kapağı kapatılıp 10 dakika demlenir ve içilir. Günlük önerilen miktar 5-7 gram parçalanmış tohumdur.
SARI KANTARON
Faydaları: Sarı kantaron çayı, hafif ve orta derece depresyonda kullanılmaktadır.
Nasıl Tüketmeli: Günde 3 defa, 2 çay kaşığı parçalanmış bitki üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 10 dakika demlendikten sonra içilir.
SİNAMEKİ
Faydaları: Sinameki çayı, bağırsaktaki hareketi arttırdığı için kabızlık tedavisinde kullanılmaktadır. Sinameki yaprakları içerisindeki etkili bileşenleri nedeniyle sık kullanımda bağırsaklarda tahrişe yol açmasının yanı sıra bağırsak tembelliğine neden olabilmektedir. Bu nedenle özellikle mürdüm eriği, incir gibi lif içeriği ve potasyum bakımından zengin laksatif etkili meyveler ile diyete destek sağlanmalıdır.
Nasıl Tüketmeli: 0.5-2 gram parçalanmış yaprak üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 10 dakika demlendikten sonra içilir. Bitki etkisini 10-12 saat sonra göstermektedir.
YEŞİL ÇAY
Faydaları: Yeşil çay, kuvvetli antioksidan etkiye sahiptir. Trigliserit ve total kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcıdır. İdrar artırıcı özelliği sayesinde ödem atıcıdır. Yeşil çay, aynı zamanda kilo vermede ve yağ oranının azalmasında etkili rol oynamaktadır.
Nasıl Tüketmeli: 2-2.5 gram yeşil çay yaprağı üzerine 150-250ml (bir büyük fincan) kaynatılmış sıcak su ilave edilir.
***Hamilelikte, emziklilikte, ilaç kullanananlarda veya kronik hastalığı olan bireylerde bir uzman kontrolünde kullanmanızı öneririz.