Leke Tedavisi Nedir?

Leke Tedavisi

Leke tedavisi günümüzde farklı yöntemlerle yapılmaktadır. Cilt lekesi sık görülen problemlerden bir tanesidir. Bazı cilt lekeleri kendiliğinden geçebilir ancak kimi lekeler tıbbi yardım alınmasını gerektirir. Ciltte renk veren melanin isimli pigment bulunur. Ciltte daha fazla melanin olması daha koyu renkli olmak anlamına gelir. Bu pigment vücutta saç ve gözlere de rengini verir.

Cilt lekesi kişinin kendi renk tonundan farklı olacağından kolayca fark edilir. Çok farklı renklerde lekeler olabilir. En sık görülen leke renkleri arasında kırmızı, gri ve mavi yer alır. Farklı leke renkleri farklı anlamlara gelebilir. Bu nedenle Leke Tedavisi yaparken leke rengi ve diğer analizlerin önceden yapılması şarttır.

Cilt Lekeleri Neden Olur?

Cilt leke nedenleri kişiden kişiye değişir ve birbirinden çok farklı olabilir. Farklı cilt lekesi nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Cilt kanseri,
  • Tıbbi durumlar,
  • Doğum lekesi,
  • Deride döküntüler,
  • Cilt enfeksiyonları,
  • Ciltte pigmentasyon bozuklukları ciltte lekeye neden olabilir.

Cilt Lekesi Teşhisi Nasıl Yapılır?

Cilt lekesinin teşhis edilmesi için hekimin hastaya bazı sorular sorması yeterli olacaktır. Hekim tarafından sorulabilecek olan sorular şunlardır:

  • Leke sonrasında hangi semptomların oluştuğu,
  • Önceden hastada mevcut olan tıbbi durumlar,
  • Ciltte oluşan lekelerin var olduğu ilk günden bu yana değişip değişmediği,
  • Ciltte oluşan lekenin ne zaman ortaya çıktığı soruları sorulduğu zaman leke hakkında detaylı bilgi sahibi olunur.

Hekim söz konusu olan lekeyi incelemek isteyebilir. Dermoskopi incelemesi yapılır. Cilt biyopsisi de talep edilebilir. Deri biyopsisi yapıldığı durumlarda ciltten bir parça alınır ve bu parça patolojide incelenir.

Cilt Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?

Cilt lekelerinin tedavi edilmesi için öncelikle cilt lekesinin neden ortaya çıktığını tespit etmek gerekir. Nedenler çok farklı olabilir. Eğer cilt lekesi oluşumu altında yatan sağlık durumu varsa hekim tarafından önce bu sağlık durumunun giderilmesi istenecektir. Lekenin nedeni cilt kanseri olabilir. Böyle bir durumda kişinin bir an önce tedaviye başlaması gerekir. Cilt lekesinin altında yatan durum doğum lekesi ya da cilt renk eşitsizliği olabilir. Ancak kişi kozmetik nedenlerden dolayı Leke Tedavisi görmek isteyebilir. En sık kullanılan tedavi seçenekleri arasında şunlar yer alır:

  • Topikal kremlerin kullanımı,
  • Lazer tedavisi,
  • Kimyasal peelingler.
  • Enjeksiyonlu yöntemler

Güneş Lekelerini Engellemek için Ne Yapmak Gerekir?

Cilt lekelerinin engellenmesi için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Güneşlenirken ya da solaryumdayken bilinçsiz bronzlaşmadan kaçınmak gerekir.
  • Hasta yaz kış koruyucu güneş kremi kullanmalıdır. Koruyucu faktörünün en az 30 olması gerekir. Özellikle yaz mevsimlerinde her 2-3 saatte bir kremin yeniden sürülmesi önemlidir.
  • Ağda, cilt bakımı, peeling ve lazer epilasyon gibi işlemlerden sonra cildin mutlaka korunması gerekir.
  • Güneşe çıkmadan önce parfüm, kolonya, alkollü tonik, ıslak mendil, tüy sarartıcı krem kullanılmamalıdır.
  • Leke ve deri kanseri riskini artırdığı bilindiği için solaryumdan kaçınmak faydalı olur.
  • Özellikle hamilelik döneminde güneşten korunmak için büyük çaba harcanmalıdır. Çünkü bu dönemde hormonal nedenlerden dolayı lekeler daha sık ortaya çıkmaktadır.
  • Sivilce ve akne izleri için bilinçli tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.

Lazerle Leke Tedavisi Nedir?

Lazerle leke tedavisi cildi soyarak veya melanin pigmentini parçalayarak etki eder. Etkili tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Farklı lazer türleri tercih edilebilir. En sık kullanılan lazer türü başında fraksiyonel lazer gelir. Lazer uygulanacak bölgede bronzlaşma olmaması şarttır. Bronzlaşan kısımlar lazer ışınlarını daha çok emecektir. Bu durum ciltte tahrişe ve su toplama gibi durumlara neden olabilir. Güneşlenme ve solaryum sonrasında lazerle leke tedavisi yapılmaz. Güneşin etkisinin az olduğu sezonlarda yapılacak Lazerle leke tedavisi fiyatları uygulama yapılacak olan bölge, bölgenin durumu, hastanın ihtiyaçları gibi çok farklı etmenlere göre değişkenlik göstermektedir.

Leke Açıcı Kremler ile Leke Tedavisi Nedir?

Leke açıcı kremler ile leke tedavisi yapılmak istenebilir. Leke açıcı kremler melanin yapılmasını engelleyen özelliktedir. Bu sayede lekeler açılmaya başlar. Herhangi bir leke açıcı kreme başlamadan önce mutlaka hekiminize danışmanız gerekir. Kendi başınıza, kendi tercihinizle leke kremi seçerek kullanmanız sakıncalı olacaktır. Mutlaka hekime muayene olduktan sonra kremi hekimin belirttiği şekilde kullanın. Cilde uygun olmayan ürünlerin kullanılması ciltte ciddi zararlara neden olabilir. Hekimlerin önermediği uygulamalardan kaçınmak gerekir. Bu gibi uygulamalar lekelerin açılmasından çok ciltte kimyasal soyulmaya neden olarak daha çok lekenin meydana gelmesine neden olabilir.

PRP ile Leke Tedavisi Nedir?

PRP ile leke tedavisi hastanın kendi kanıyla hazırlanmaktadır. Kan dolaşımı ile taşınan trombositlerle bu karışım hazırlanmaktadır. Mikro enjeksiyon yöntemiyle sonradan enjeksiyon yapılır. Trombositler vücutta kan yapımından sorumlu olan elemanlara verilen isimdir. Büyüme faktörleri ile cildin yenilenmesini sağlar. Cilt yenilendiği içinde ciltte bir aydınlanma ve canlanma ortaya çıkar.

Mezoterapi ile Leke Tedavisi Nedir?

Mezoterapi ile leke tedavisi deri altına enjeksiyon yöntemi ile etki eder. İnce iğneler kullanılır. Lekenin tekrarının önlenmesi adına ve cildin sağlamlaştırılması için çeşitli teknikler kullanılır. Sık kullanılan bir teknik olup tamamen güvenlidir. Her yaştan insan tarafından kullanımı tercih edilebilir. Cildin iyileşmesi adına özel ürünlerin sürekli olarak kullanılması gerekir. Hyalüronik asit, traneksamik asit ve C vitamini içeren karışımların kullanılması son derece faydalıdır. Hekimlerin önerisine uymak ve bu önerileri takip etmek başarılı sonuçlar alabilmek adına son derece önemlidir.

Leke Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Leke tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çoğu zaman lekelerin tedavi edilmesi için tek bir yöntem kullanmak yeterli olmaz. Farklı leke tedavi yöntemlerinin kombine edilerek kullanılması gerekebilir. Genellikle antioksidan takviyelerin yapılması tercih edilir.
  • Leke tedavisi yapılmadan önce hekim lekenin neden meydana geldiğini araştırır. Buna yönelik bir tedavi planı hazırlayarak uygular.
  • Eğer ciltte kaşıntı, kızarıklık ya da yanık durumları varsa önce bu durumların iyileştirilmesi gerekir. Ardından leke tedavisine başlanır.
  • Leke tedavisi başarılı sonuçlar verse de, genellikle kronik hastalıklara benzediği için hastalığın tekrar etme durumu çok yüksektir.
  • Hangi yöntemle leke tedavisi yapılacağı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Kişinin cilt yapısı, leke özellikleri, lekenin neden oluştuğu gibi durumlar önce analiz edilir.
  • En çok kullanılan leke tedavi yöntemleri arasında PRP, mezoterapi, lazer tedavileri yer alır.

Leke Tedavisinin Ne Zaman Yapılması Gerekir?

Leke tedavisinin yapılması gereken zaman ideal olarak kış aylarıdır. Yaz aylarında leke tedavisi yapılması önerilmez. Lekeleri erken tedavi etmek önem taşır. Çünkü lekeler ne kadar yeniyse, o kadar tedaviye erken yanıt verirler. Leke tanısının erken konması için hastanın bilinçli olması şarttır. Leke kendini her an tekrar edebilir. Bu nedenle lekenin kendini tekrar edebileceği durumlardan kaçınmak gerekir. Leke Tedavisi için en iyi yol, lekenin oluşmasını engellemek için uygun önlemleri almak ve cildi korumak olacaktır. Cildinize güneş ışınlarının, yanlış kozmetik ürünlerin zarar vermesine engel olun, cildinizi koruyun ve sağlıklı kalın! Lekeler oluşmadan onları engellemek en iyi yöntemdir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir