Menopoz Döneminde Beslenme

Kadınların çoğu için 40 yaş sonrası menapoz dönemi stres verici hatta bazen korkutucu olabliyor. Bu dönemi iyi geçirmek için nasıl beslenmeli izlemeye devam edin.

Menopoz nedir?

Menopoz, kadınların hormon üretiminin azalmasıyla başlayan, genellikle 45-55 yaş aralığında adet kanamalarının sonlandığı bir dönemdir.

Menopozun belirtileri nelerdir?

Genellikle sıcak basması, çarpıntı, sinirlilik, uykusuzluk, depresyon gibi ruh halleriyle kendini belli eder. Ve çoğu kadının şikayeti olan herşeyi aynı yapıyorum ama kilo alıyorum şikayetleri başlar. Bu dönemde özellikle karın ve bel bölgesi yağlanma görüldüğü için bu yaşlar yaklaşırken beslenme şekli ve egzersiz planlaması ile daha rahat bir dönem geçirilmesi hedeflenebilir.

Beslenme nasıl olmalı?

Geldik en önemli kısma: menapozda beslenme nasıl olmalı:

Bu dönemde kadınlar yeterli, dengeli ve çeşitli beslenmeleri gerekiyor.

Hatta bazı kadınların kilo problemi olmamasına rağmen hormon düzeylerinin azalmasına bağlı olarak metabolizma yavaşlıyor ve kilo almaya başlıyor.

Özellikle bu dönemde beslenmenize daha çok dikkat etmelisiniz.

Fazla kilosu olan kadınların ise menapoz öncesi vermesi çok daha kolay olacağı için ertelememesi daha iyi olacaktır.

Menopoz döneminde kalsiyum ihtiyacı artar. Bu dönemde en az 2 porsiyon süt, yoğurt, peynir, kefir tüketin.

Çeşitli yani farklı renklerde meyve sebzeyi günde toplam 5 porsiyon olarak tüketin.

Kafein, tuz, şeker ve alkolden olabildiğince uzak durun, fazla tüketiyorsanız azaltın.

Aşırı yağlı yiyeceklerden ve kızartmaları tüketmeyin yerine zeytin, zeytinyağı, ceviz-fındık-badem gibi sağlıklı yağları ekleyin

Ayrıca omega 3 ve sağlıklı yağ içeriği yüksek olan balığı haftada en az 2 kere tüketin.

Bu dönemde en önemlilerinden biri ise egzersiz yapmaktır. Hem kiloyu korumak hem de bu dönemde artan kemik erimesini riskini önlemek için faydalıdır. Her gün 30 dakika yürüyüş, basit ağırlık egzersizleri ve kas güçlendirme egzersizleri yapın.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir