Yara İzi tedavisi skar tedavisi olarak da bilinir. Bu yaralar vücutta farklı sebeplerden dolayı meydana gelmiş olabilir. Yara izi tedavisi ile bunlardan kurtulmak mümkündür. Ameliyattan dolayı oluşan kesik izleri ya da yaralanmadan dolayı oluşan izler kişilerin rahatsız olmasına neden olabilir. Yaralar her ne kadar zamanla iyileşip kayıp olsa da, kalan izler kişilerin özgüven problemi yaşamasına yol açıyor. Yara izlerini yok etmek kolay değildir. Yara izinin kolay tedavi edilebilmesi için yaranın tedavisinin uygun şekilde yapılmış olması gerekir. Eğer bu yapılmadıysa, yara izi tedavisi zorlaşır. Kesilen yerin zamanında dikişle kapatılması ve uygun ürünlerin kullanılmış olması gibi etmenler de yara izi tedavisi konusunda belirleyici olan etkiler arasında yer alır. Estetik ameliyatlardan sonra da iz kalabiliyor ancak bu izler genellikle kontrollü yapıldığından kişiler bundan rahatsızlık duymuyor.
Yara İzi Tedavisi Nasıl Planlanıyor?
Yara izi tedavisinin planlanması için pek çok farklı etmen değerlendirmeye alınır. Değerlendirmeye alınan etmenler arasında şunlar yer alıyor:
- Kişinin sağlık durumu,
- Kişinin genetik yapısı,
- Yaranın bulunduğu bölge,
- Yara boyutu,
- Cilt özellikleri,
- Kişinin ırkı,
- Kişinin yaşı gibi durumlara bağlı olarak planlama kişiye özel olarak yapılıyor.
Aynı şiddette ve özellikte olan iki yara, farklı insanların cildinde meydana geldiği için çok farklı özelliklerde oluyor. Bu nedenle yara izi tedavisinin kişiye özel planlanması büyük önem taşıyor.
Yara İzi Tedavisi Hangi Yaralar için Yapılır?
Yara izi tedavisi yapılan yara türleri bütün yaralar için geçerlidir. Bazı yaraların iyileşmesi diğer yaralara göre daha kolay olabilmektedir. Örneğin yüz bölgesinde meydana gelen izler, göğüs ön duvarında yer alan izlere kıyasla daha çabuk iyileşmektedir. Vücut çizgisine paralel olan kesiklerin daha çabuk iyileştiğini de söylemek mümkündür. Yani yara özellikleri yara izi tedavisinde oldukça önemlidir. Skar tedavisi yapılırken kişiler için özel iz kremleri ve güneş kremleri ile nemlendirici kremlerin kullanılması gerekir. Bu yardımcı ürünler sayesinde cilt sağlığı korunarak daha kısa süre içinde cilt yaralarından kurtulmak mümkün olur.
Yara İzi Tedavisinin Kolay Olması için Ne Yapmak Gerekir?
Yara izi tedavisinin kolay olması için yara aşamasında olunduğu zaman dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Yara oluştuktan sonra kişinin mutlaka düzenli pansuman yapması gerekir. Ayrıca su geçirmez şekilde kişinin nem ortamı ve bakterisiz alan oluşturması da beklenir. Henüz yara aşamasında olunduğu zaman bunlara dikkat edilmesi halinde, yara izi tedavisi daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde halledilmiş olur. Açık yaranın enfekte olmasını da azaltan bu yöntemler sayesinde iz kalma seviyesi de önemli ölçüde azalır. Dikişlerin mutlaka zamanında alınması gerekir. Doktorunuz hangi gün dikişlerin alınması gerektiğini söylerse o gün hazır olmanızda fayda var. Çünkü dikişler planlanandan daha uzun süre kaldığı zaman ciltte reaksiyon söz konusu olabilir.
Yara İzi Tedavisi Kimlere Yapılabilir?
Yara izi tedavisi yapılacak kişiler yara izi olan herkes olabilir. Ameliyat sonrasında, yaralanma sonrasında ya da bunun gibi farklı nedenlerden yarası olan herkes için tedavi yapılabilir. Yara izi tedavisi yapılması için bir ön koşul bulunmuyor. Her yaştan kişi, cinsiyetten insan yara izi tedavisi için hizmet alabiliyor. Önemli olan bu tedavi yönteminin doğru şekilde uygulanmasıdır. Yara İzi tedavisi yaptırmak isteyen kişinin mutlaka güneş maruziyetine dikkat etmesi gerekir. Çünkü işlemden sonra doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamak çok önemlidir. Güneşten korunmak tedavinin önemli bir aşamasını oluşturmaktadır.
Tedavi aşamasına gelmeden önce uzman kişi, hastanın tedavi için uygun olduğuna dair çeşitli muayeneler yapar. Tedaviye engel bir durumun olmadığı tespit edildikten sonra tedavi yapılabilir. Kişinin hormonal değerlerine bakmakta fayda var. Çünkü bu değerler lazer tedavisinde önem taşır.
Yara İzi Tedavisi Hangi Yöntemlerle Yapılır?
Yara izi tedavisi yapılan yöntemler değişkenlik göstermektedir. Elde edilmek istenilen sonuca, kişinin durumuna göre farklı seçenekler arasından seçim yapılabilir. En çok tercih edilen tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- PRP tedavisi,
- Lokal steroid tedavisi,
- Baskı tedavisi,
- Lazer tedavisi,
- Cerrahi tedavi yöntemleri ile yara izinden kurtulmak mümkündür.
Cerrahi tedavi yöntemleri uygulanacaksa, kötü iyileşen yara izleri söz konusudur. Cerrahi işlem aracılığıyla yara bölgeden çıkarılır ve yeniden dikilir. Tekrar iyileşme süreci böylece aktive edilmiş olur. Hekim, bu yöntemde mutlaka koruyucu önlemler alır. Bu önlemlerin hasta tarafından takip edilmesi büyük önem taşır.
Hangi Yaralar İz Bırakır?
İz bırakan yaralar başında ameliyat yaraları gelmektedir. Ameliyat için kesik atılan yerlerde iz kalır. Yüzeysel sıyrılma olduysa bunların izi kalmaz ancak kalıcı olan izlerde genellikle derinin çok alt katmanları zarar görmüştür. Derinin üst tabakasının zarar gördüğü durumlarda izler çabuk iyileşir ve çok derin değildir. Ancak daha alt katmanlara ulaşan kesiklerde yara izleri daha belirgin olur ve yara iyileşmesi için gereken süre de daha uzundur. Mutlaka yaraların bölgesel olarak nemlendirilmesi ve koruyucu kremlerin kullanılması gerekir. Bu uygulamaların yapılması halinde izler geçici hale gelir. İzlerin seviyesini azaltmış olursunuz.
Eğer yarayı güneşe maruz bırakırsanız bu durum pigmentasyon (renklenme) artışına neden olarak lekelenmelere yol açar. Basit bir yara izi bile güneş ışınlarına maruziyet nedeniyle kalıcı hale gelebilir. Bu nedenle yaranız olduğu zaman solaryuma girmeyin ve güneşten kaçının. Güneşe kış mevsiminde çıkacaksanız bile mutlaka koruyucu kullanın. Yaranız varken uzman tarafından önerilen iz kremlerini kullandığınızdan emin olun.
Yara İzi Tedavisi Lazerle Yapılır mı?
Lazerle yara izi tedavisi son zamanlarda en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alıyor. Kortizon tedavisinde olduğu gibi lazer tedavisinde de tek seansta sonuç almak mümkün değildir. Yara izi özelliklerine göre birden fazla seans planlanması gerekiyor. Bu seanslara düzenli girilmesi ve seans aralarında uzmanların tavsiyesine uyulması gerekiyor. Bu şekilde lazerle başarılı bir şekilde iz tedavisi yapılmış oluyor. Yaklaşık 10 dk kadar süren tedavi kişinin minimal seviyede ağrı hissetmesine neden oluyor. Gerekirse bölgesel uyuşturma kremleri ile bu acı neredeyse sıfıra kadar indirilebiliyor. Kişi işlemi yaptıktan hemen sonra normal yaşantısına dönebiliyor. Dikkat etmesi gereken nokta cildini nemlendirmek ve güneşe karşı korumaktır. Günümüzde yara izi tedavisi için en çok lazer kullanılır. Koyu renge sahip yara izlerinde ve kabarık yaraların tedavisinde iyi sonuç verebilir.
Yara İzi Tedavisi Dermapen ile Yapılır mı?
Dermapen ile yara izi tedavisi başarılı sonuçlar verebilir. Dermapen isimli alet kullanıldığı zaman cilt yüzeyinde kontrollü bir şekilde küçük yaralar oluşmuş olur. Bu da cildin yeniden yapılanmasını sağlar. Uygulama sırasında küçük iğneler kullanılır. Bu iğneler ciltte acımaya neden olmaz. Öncesinde bölge uyuşturulduktan sonra işlem yapılır. Yara İzi tedavisi dermapenle yapıldığı zaman cilt kendini onarmaya çalışır. Kendini onarmaya çalıştığı sırada ise cilt yenilenir. Yani hem izi ortadan kaldırır hem de daha iyi görünen bir cilde sahip olmanızı mümkün kılar. Cilt gençleşir, nem dengesi ve pürüzsüzlük için de tercih edilir.